Voor de meeste patiënten is het opschalen van kwaliteit van leven het optimale doel. In veel gevallen van (post)COVID (corona) trajecten wordt er geconcludeerd dat het kwaliteit van leven drastisch veranderd vergeleken met de periode voor corona. De kwaliteit van het behandelplan kan alleen gewaarborgd worden als deze op de behoefte van de patiënt wordt afgesteld. Samen met de patiënten kijken de therapeuten van MoveWell Fysio Hilversum op welk niveau er gehandeld wordt en waar we naar toe willen werken. Transparant zijn staat voor de therapeuten voorop, zo worden er nooit verkeerde of niet duidelijke verwachtingen geschept.

Wat is (post)COVID en wanneer komt u in aanmerking voor fysiotherapie?

Fysiotherapie MoveWell kan helpen voor uw klachten. Voordat u gaat beginnen met revalideren is het handig om te weten dat;

  • Post-Covid condities een breed scala aan andere klachten mee kan brengen welke weken, maanden en jaren kunnen blijven aanhouden.
  • Post-Covid trajecten worden over het algemeen gevolgd door patiënten die tijdens corona heftigere klachten hebben gehad.
  • Er is niet één specifieke test om post-covid te kunnen vaststellen. Niet alle patiënten zijn positief getest of hebben een bewijs van besmetting voor COVID-19. Toch zijn er (long)covid condities waar men mee aan de slag gaat.

Op verwijzing van de huisarts of een andere specialist krijgt u een chronisch termijn revalidatie voor (long)COVID. Een chronisch termijn bedraagt 6 maanden, na deze 6 maanden wordt u weer door de specialist doorgemeten om te kijken of u bent hersteld of dat u een langer traject nodig heeft. Samen met de fysiotherapeut wordt er tijdens het behandelplan met kleine stappen gewerkt naar een doel. Heeft u klachten raadpleeg uw huisarts of behandeld specialist of u in aanmerking komt voor een (long)corona traject.

Wat voor behandelingen zijn er voor (post)corona?

De fysiotherapie behandeling is erg variërend. Per patiënt wordt er gekeken naar het niveau van kunnen en het niveau waar de patiënt naar toe wilt werken. Het doel kan bestaan uit weer iets kunnen doen zoals; fietsen, roeien, hardlopen, kracht trainen enzovoort. Een intake bij de fysio wordt er besproken wat voor ADL(alledaagse leefomstandigheden) u in beperkt wordt en weer zonder moeite wilt doen.

Naar de chiropractor

De chiropractor Hilversum kan u ook goed helpen voor klachten bij corona. Niet zo zeer om de longklachten te behandelen maar wel eventuele bewegingsklachten, pijnklachten van de borstkas en rug. Helaas komen er bij vermoeidheid meerdere klachten kijken dan alleen vermoeidheid. Het kan zijn dat u compenseert met andere structuren en daarbij irritatie en/of pijn ervaart. De chiropractor kijkt naar het musculoskeletale aspect van het lichaam waarbij pijn vrij bewegen voorop staat. In overleg met de patiënt wordt het lichaam gecorrigeerd om druk en pijn te verlichten.

Naar de oefentherapeut?

Gebrek aan inspanning kan ervoor zorgen dat patiënten een andere houding aannemen. Spontane bewegingsafnamen heeft daadwerkelijk impact op het lichaam. Samen met de oefentherapeut wordt er gekeken naar een nieuwe comfortabele vorm van bewegen. In de oefenzaal bij MoveWell wordt er met apparatuur van Dr. Wolff gekeken en getraind naar een voor u de juiste houding.

Naar de fysiotherapeut?

Bij MoveWell werkt een groep van 7 therapeuten in goede harmonie samen met elkaar. Middels een collegiaal overleg wordt er altijd gezocht naar een passende oplossing voor uw klacht. Een aantal therapeuten bij MoveWell zijn gespecialiseerd op het gebied van COPD en (long)covid. De cardiovasculaire beperkingen hebben ook zorg van de bovenste plank nodig.

Fysiotherapeuten in Nederland behandelen boven de 120.000 mensen met (long)COVID. Vorig jaar werden er nog maar 60.000 mensen behandeld. Dit laat zien dat er een forse stijging in behandel trajecten is toegenomen.

Patiënten met (long)corona hebben symptomen en klachten wat maanden lang aan kan houden nadat ze COVID-19 hebben gehad. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, kortademig, pijn op de borst, hoofdpijn, reuk en smaak zintuigen werken niet meer naar behoren, depressie en zelfs vergeetachtig raken.