Eigen bedrijf starten? Hou hier rekening mee…

Meer en meer mensen dromen ervan een eigen zaak te starten. De ene wil graag een koffiebar openen, de andere liever een webwinkel. Ze hebben alleszins iets gemeen, het zijn allemaal ondernemers. Heb jij ook de knoop doorgehakt? Lees hieronder snel onze tips om de opstart van jouw bedrijf goed aan te pakken!

Maak een plan

Het klinkt misschien wat eenvoudig, maar een plan maken kan het verschil betekenen tussen een rendabel bedrijf en een bedrijf dat na 2 maanden de deuren moet sluiten. Start je plan bij het begin, hoe wil je juist meerwaarde creëren voor jouw klanten? Welke goederen wil je verkopen of welke diensten wens je aan te bieden, en op welke manier? Probeer alles zo exact mogelijk te noteren, zo heb je steeds iets om op terug te vallen. Vervolgens maak je best een planning op. Wanneer wil je je zaak starten? Als je een gebouw of kantoor wil kopen, wanneer ga je dat doen? Hoe lang neem je de tijd voor eventuele verbouwingen? Neem je tijd om je plan op te stellen, dat lukt niet op een uurtje of twee! Wanneer je je plan aan het opstellen bent, is het ook een goed idee om eens te peilen naar de interesse van de markt. Ga na of potentiële klanten interesse hebben in jouw branche, dit kan door middel van enquêtes, maar ook door jaarrekeningen van concurrenten te bekijken. Maken zij jaar na jaar extra winst? Dan is er een grote kans dat ook jij goed zal verkopen. Let er natuurlijk wel op dat de markt niet verzadigd is!

Een kantoor of handelspand zoeken

Wanneer je plan helemaal klaar is, is het tijd om op zoek te gaan naar een bedrijfspand. Indien je van thuis uit wil starten, kan je deze stap gerust overslaan. Mocht je wel een pand nodig hebben, neem dan eerst online een kijkje. Vergelijk de prijzen binnen de regio waar je je graag wil vestigen. Soms kan het ook goed zijn om de prijzen tussen verschillende regio’s te vergelijken. Ga op zoek naar een kantoor of een winkelruimte die geschikt is voor jou. Onthoud dat elke vierkante meter die je niet gebruikt, een verloren kost is. Denk ook goed na of je graag een pand wil huren, of liever een kopen. In sommige drukke winkelstraten heb je vaak zelfs geen keuze.

Investeren in jouw bedrijf

Een bedrijf heeft uiteraard geld nodig om te starten, zelfs wanneer je bijvoorbeeld enkel online diensten aanbiedt, zal je toch ook een laptop nodig hebben. Denk na over hoe je je bedrijf wil financieren. Heb je zelf voldoende vermogen, of heb je een lening nodig? Indien je er een nodig hebt, kan je best snel met de bank gaan praten. Zo weet je wat jouw mogelijkheden zijn. Ook kan crowdfunding je misschien helpen. Vandaag de dag zijn er tal van mogelijkheden om voldoende financiële middelen te voorzien voor jouw bedrijf. Maar weet dat het geld niet naar jou zal komen, jij moet de eerste stap zetten!