Gebitsproblemen kunnen je leven een stuk minder aangenaam maken. Denk dan aan tand- en kiespijn, een nare smaak in je mond, een slechte adem, bloedend tandvlees, verlies van tanden- en/of kiezen en terugtrekkend tandvlees. Ook aften, kleine ontstekingen op tandvlees en /of wangen kunnen zeer pijnlijk zijn! Het is grotendeels aan jou om deze problemen te voorkomen.

Poetsen!

Het is sowieso een goed idee om minimaal twee keer per dag je tanden goed te poetsen. Gebruik hiervoor een goede (elektrische) tandenborstel en een tandpasta die niet alleen lekker smaakt, maar die ook iets doet voor je glazuur. Het is wel belangrijk om na bepaalde voedingsstoffen niet direct naar de tandenborstel te grijpen. Heb je een glas cola gedronken of een mandarijn, sinaasappel of grapefruit gegeten en wil je je tanden poetsen? Wacht dan een half uurtje of spoel je mond goed met water. Zo voorkom je dat de schurende eigenschappen van deze voedingsmiddelen jouw tanden beschadigen.

Flossen!

Het omgaan met flossdraad is niet voor iedereen even gemakkelijk. Soms lukt het gewoon niet om je handen op de goede manier te houden of zijn de ruimtes tussen je tanden en/of kiezen te groot voor een flossdraad. Is dat het geval? Dan is het een goed idee om gebruik te maken van GUM picks. Speciale tandenstokers met een zacht ribbelrandje die alle voedselresten perfect tussen je tanden en kiezen vandaan weten te halen.

Tong!

Je tong is een groot onderdeel van je mond. Soms zit er zo’n wit laagje op en lijkt je tong niet helemaal fris. Dat overkomt de beste! Een speciale tongschraper kan uitkomst bieden. Toegegeven, een tongschraper op je tong kan echt wennen zijn, maar als je eenmaal gewend bent, wil je niet meer anders.

Spoelen!

Heb je gepoetst en geflost of gestokerd, is je tong schoon? Dan is het nu tijd om je mond nog even heel goed na te spoelen om alle achtergebleven voedselresten voor eens en voor altijd te verwijderen. Spoelen met water kan effectief zijn, maar beter is het om speciaal mondspoelmiddel te gebruiken. Je zorgt op deze manier voor een extra frisse adem die niet zomaar weg is.

Aften?

Een aft in je mond kan heel vervelend zijn. Het is een kleine ontsteking, meestal aan de binnenkant van je wang die flink pijn kan doen en er zelfs voor kan zorgen dat eten niet meer goed lukt. Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van aften. Zo kan een aft ontstaan door een verminderde weerstand, gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of een slechte mondhygiëne. Een aft gaat op een gegeven moment vanzelf weer weg, maar het gebruik van een speciale aften gel kan dat proces versnellen. Ben jij gevoelig voor aften? Zorg dan dat je altijd een tubetje gel in huis hebt.