De gezondheidszorg is in Nederland gericht op het genezen van lichamelijke aandoeningen. Dit is enerzijds plezierig. Je wilt immers geholpen kunnen worden als je lichamelijke ongemakken ervaart. Maar anderzijds is deze insteek heel gek. Voorkomen is immers beter dan genezen. Gelukkig kun jij zelf het heft in eigen hand nemen en je gezondheid preventief laten checken. Je hoeft niet te wachten totdat je ergens last van krijgt. Je kunt gewoon preventief medisch onderzoek laten verrichten.

Welke onderzoeken zijn er mogelijk?

Preventief medisch onderzoek klinkt heel mooi, en dat is het ook! Maar het is eveneens een heel breed begrip. Want wat houdt preventief medisch onderzoek concreet in? Wat kun je verwachten als je kiest voor preventief medisch onderzoek? Het antwoord op deze laatste vraag hangt af van de onderzoeksmethode waarvoor je kiest. Er zijn namelijk allerlei verschillende soorten onderzoeken mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld middels een uitgebreid cardiologisch onderzoek inzicht in de gezondheid van je hart krijgen. En met het dermatologische onderzoek wordt duidelijk hoe het met je huid gesteld is. Wil je een compleet beeld krijgen van jouw algehele gezondheid? Dan kun je  ook kiezen voor een volledige body scan. Er worden dan diverse onderzoeken uitgevoerd om jouw gehele gezondheid in kaart te brengen. 

Hersenscan laten uitvoeren

Als je een bodyscan wilt laten uitvoeren, heb je diverse opties. Er zijn verschillende pakketten verkrijgbaar die elk weer diverse onderzoeken omvatten. Opvallend is wel dat er steeds één onderzoek in elk pakket terugkomt. Het betreft de MRI scan. Dit is een radiologisch onderzoek dat doorgaans heel effectief blijkt. Met een MRI scan kan een lichaamsdeel goed in beeld worden gebracht. Dit radiologische onderzoek is zeer effectief. Maar daarnaast is in een MRI scan ook heel breed inzetbaar. Zo kun je bijvoorbeeld een MRI scan hersenen laten uitvoeren. Maar een MRI scan kan ook van een knie, pols of van andere lichaamsdelen worden gemaakt. Een MRI scan is dus een effectieve onderzoeksmethode met een brede toepasbaarheid. 

Belang van preventief onderzoek

Omdat de medische zorg in Nederland is gericht op genezing, wordt voorkoming ten onrechte te vaak vergeten. En dat terwijl voorkomen eigenlijk veel beter is dan genezen. Gelukkig kun jij er zelf voor kiezen om preventief medisch onderzoek te laten verrichten. Je hebt hiervoor geen doktersverwijzing nodig. Je kunt gewoon wanneer het jou uitkomt medische onderzoeken laten uitvoeren. Je hebt niet te maken met lange wachtlijsten waardoor je snel duidelijkheid hebt. Dankzij preventief onderzoek kunnen risicofactoren worden opgespoord. Daarnaast kunnen eventuele aandoeningen vroegtijdig worden gevonden waardoor de prognose vaak gunstiger is. Preventief medisch onderzoek betreft dus echt een hele waardevolle investering.