Onderga je binnenkort een schaamlipcorrectie, of denk je erover na om eentje te nemen? Lees je dan altijd goed in voordat je contact opneemt met je arts of naar je consultgesprek gaat. Dan weet je zeker dat je de juiste vragen kunt stellen en niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan. Ondanks dat een schaamlipcorrectie een relatief simpele ingreep is, moet je wel het één en ander weten over de nazorg en het herstel. Dan weet je zeker dat je zo snel mogelijk weer helemaal de oude bent.

Directe nazorg van een schaamlipcorrectie

Vlak na de operatie begint je herstelproces al. Bereid je goed voor; je mag absoluut niet zelf naar huis rijden na de ingreep. Zorg ervoor dat je een familielid, vriend of kennis hebt die je ophaalt na je schaamlipcorrectie. Hierna zijn drie factoren belangrijk om aan te denken voor een snel herstel van de wond: koelen, schoonhouden en het vermijden van inspanning.

Koelen

Na de ingreep zul je zien dat de wond erg kan opzwellen. Om dit te voorkomen, kun je het beste gelijk na de schaamlipcorrectie beginnen met het koelen van de wond. Dit kun je het beste doen met een koelblok die je in de vriezer hebt liggen. Deze moet wel hygiënisch schoon zijn. Je zult ook merken dat door het koelen de pijn afneemt. Je kunt de wond tot enkele dagen na de ingreep regelmatig blijven koelen.

Schoonhouden

Daarnaast is het net zo belangrijk dat je de wond goed schoonhoudt. Als er bacteriën in de wond zal komen, kan het herstelproces langer duren dan eigenlijk nodig is. Om de wond goed schoon te houden, kun je het beste de wond twee keer per dag spoelen, nadat je naar de wc bent geweest. Dit mag eventueel ook vaker. Overleg de nazorg altijd met je arts.

Inspanning en druk

Omdat je natuurlijk te maken hebt met een open wond, moet je inspanning vermijden. Neem daarom de eerste week (of weken) vrij en blijf zoveel mogelijk thuis. Ook wordt het sterk afgeraden om fysieke inspanning te verrichten. Hierbij kun je natuurlijk denken aan je wekelijkse tennis les, fitness of baantjes trekken. Maar, stofzuigen of de zolder opruimen is ook iets wat je beter kunt vermijden. Hoe meer druk op de wond komt, hoe minder snel deze zal helen.

Hoe lang voor het uiteindelijke resultaat is behaald?

Over het algemeen zul je wel een tijd moeten wachten tot je het uiteindelijke resultaat zult zien. Dit kan bij de meeste mensen tot ongeveer een aantal maanden duren. Dit komt doordat de huid gevoelig is, en tot een lange periode daarna last zal hebben van bloeduitstortingen of zwellingen. Gelukkig zijn je schaamlippen een lichaamsdeel dat goed doorbloed is. Daarom zal de wond makkelijker helen dan op andere plekken op je lichaam. Het kan wel zijn dat je de littekens in het begin vrij aanwezig zult zien, omdat ze een rode kleur krijgen. Schrik echter niet, dit trekt vrijwel altijd spoedig weg. Wil je meer weten over het herstelproces van een schaamlipcorrectie? Stel je vragen aan je arts of aan je plastisch chirurg tijdens je consultgesprek bij https://skin-surgery.nl/.