thuis sporten
overstappen zorgverzekering
heftruck loods
Zoeken Menu

Thuis sporten: 10 tips om dit op een goede manier aan te pakken

Overstappen van zorgverzekeraar: hier moet je op letten

Voordelen van LED verlichting voor bedrijven

We weten allemaal dat regelmatig bewegen belangrijk is voor onze fysieke en mentale gezondheid. Maar soms kan het moeilijk zijn om de tijd of motivatie en tijd te vinden om naar de sportschool te gaan. Daarom kan thuis sporten ook een goede optie zijn. In dit artikel geven we je 10 tips voor een workout die bij je past.

  1. Bepaal je doel

Voordat je begint met thuis sporten, is het belangrijk om je doel te bepalen. Wil je bijvoorbeeld wat gewicht verliezen of je uithoudingsvermogen verbeteren? Als je weet wat je wilt bereiken met je training, kun je een workout kiezen die hierop is afgestemd.

  1. Kies de juiste oefeningen

Als je weet wat je doel is, kun je de juiste oefeningen kiezen. Krachttraining is bijvoorbeeld ideaal als je wat gewicht wilt verliezen. Cardio-oefeningen zoals hardlopen of fietsen zijn weer goed als je je uithoudingsvermogen wilt verbeteren.

  1. Maak een schema

Als je thuis gaat sporten, is het handig om een schema te maken. Op deze manier weet je precies welke oefeningen je wanneer moet doen. Het schema hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Een simpel schema met 3 of 4 oefeningen per dag is al voldoende. Zorg dat je ook gevarieerd en gezond eet en voldoende drinkt (minimaal 2 liter per dag en dan het liefst water). Indien nodig kun je magnesium kopen dat o.a. bijdraagt aan de normale werking van het zenuwstelsel en de werking van de spieren.

  1. Zoek een plekje in huis waar je rustig kunt trainen

Het is belangrijk dat je tijdens het thuis sporten niet wordt afgeleid door bijvoorbeeld je tv of je telefoon. Kies daarom een plekje in huis waar je rustig kunt trainen. Een plek waar je niet wordt afgeleid, zodat je je optimaal kunt concentreren op je workout.

  1. Zorg voor de juiste spullen

Als je thuis gaat sporten, heb je natuurlijk wel de juiste spullen nodig. Denk bijvoorbeeld aan een yoga mat of een stevige bank om op te kunnen liggen. Zorg er ook voor dat je genoeg ruimte hebt om te kunnen bewegen.

  1. Let op je houding

Het is belangrijk om tijdens het thuis sporten goed op je houding te letten. Als je bijvoorbeeld krachtoefeningen doet, moet je erop letten dat je rug recht is. Het is ook belangrijk om je buik- en bekkengebied aan te spannen, zodat je je rug beschermt.

  1. Doe rustig aan als je net begint met thuis sporten

Als je net begint met thuis sporten, is het belangrijk om rustig aan te doen. Begin bijvoorbeeld met 2 of 3 oefeningen per dag. Als je je lichaam langzaam laat wennen aan de nieuwe activiteit, voorkom je blessures.

  1. Verhoog je intensiteit geleidelijk

Als je eenmaal wat meer gewend bent aan het thuis sporten, kun je de intensiteit van je workout geleidelijk verhogen. Doe bijvoorbeeld een oefening iets sneller of maak de oefening iedere keer een stukje moeilijker. Zeker als je de intensiteit verhoogt is het goed om gebalanceerd te eten (en dan ook op gezette tijden). Kom je niet helemaal aan je portie groente en fruit, dan kun je overwegen om multivitamine supplementen te nemen als aanvulling.

  1. Wissel af

Als je eenmaal in een ritme zit met het thuis sporten, is het belangrijk om af te wisselen. Doe bijvoorbeeld één keer per week een andere workout. Op deze manier voorkom je dat je je gaat vervelen en daarom misschien wel minder vaak gaat sporten. Dat laatste zou zonde zijn, omdat je dan misschien in die tijd wel gewoon op de bank gaat hangen met een zak chips.

  1. Beloon jezelf

Als je een week lang gesport hebt, is het tijd om jezelf te belonen. Koop bijvoorbeeld die nieuwe yogabroek die je al zo lang wilt of ga een dagje naar het strand. Je mag ook best een keertje lekker uitgebreid uit eten gaan, dat is juist goed. Op deze manier blijf je gemotiveerd om door te gaan met thuis sporten.