Een e-liquid is de vloeistof voor een elektronische sigaret. Deze vloeistoffen zijn er in tal van verschillende smaken, van verschillende merken, in verschillende samenstellingen en met verschillende nicotinegehaltes. En natuurlijk ook in verschillende prijsklassen.

Waarom is e-liquid er alleen in 10ml?

In het jaar 2015 is de TPD-wet (wat staat voor Tobacco Products Directive) in gang gegaan waarbij de overheid in Nederland heeft besloten dat nicotinehoudende vloeistoffen nog maar in flesjes van maximaal 10ml geleverd mogen worden. In 2017 kwamen daar weer nieuwe regels bij, de zogeheten TPD2, waardoor ook vloeistoffen zónder nicotine aan deze maximale inhoud moeten voldoen.

Zodoende vind je in Nederland alleen nog maar vloeistoffen in flesjes van 10ml.

Gewoon omdat dit in de wet zo is vastgelegd en verkopers in Nederland zich hieraan moeten houden. Doen ze dat niet, lopen ze het risico op (behoorlijk hoge) boetes.

Ik hoorde iets over een smaakjesverbod?

Ja… helaas wel. Maar hoe dit vormgegeven gaat worden en wanneer dit smaakjesverbod ingaat, is nog geheel onbekend. Er is wel een voorstel gedaan en de media heeft dit helaas opgepakt alsof dit voorstel er al doorheen is. Maar dat is dus niet het geval.

Welk nicotinegehalte kies ik? En wat is het hoogste?

Dankzij die TPD-wet die we eerder al even benoemde, is er ook een maximum gesteld op het nicotinegehalte, namelijk 20mg. Gelukkig voldeden de meeste e-liquids hier al aan, gezien meestal het hoogste nicotinegehalte bij een e-liquid 18mg is.

Om een keuze te maken kun je als leidraad en vergelijkingsmateriaal het volgende lijstje aanhouden waarin we het nicotinegehalte vergelijken met rookwaar:

0mg – Nicotinevrij

3mg – Light sigaretten

6mg – Light sigaretten

12mg – Normale sigaretten (filtertabak)

18mg – Shag tot zware shag

Wat betekent PG en VG?

Dat zijn de basisstoffen van een e-liquid. In een e-liquid zit dus een bepaalde hoeveelheid PG, VG, een aroma (die meestal ook uit PG bestaat) en optioneel een bepaalde hoeveelheid nicotine.

PG is de stof die zorgt voor de throathit (dat rauwe gevoel in je keel) en is de grootste en sterkste smaakdrager, net zoals nicotine dat is.

VG is daarentegen veel zachter voor je keel en zorgt voor de hoeveelheid damp. Hoe meer VG, hoe grotere wolken je kunt blazen. Het is ook een wat minder sterke smaakdrager, maar dat wordt meestal opgelost en gecompenseerd door meer smaakaroma toe te voegen aan een e-liquid die vooral uit VG bestaat.

Meer informatie over e-liquids

Zit je nog met vragen over deze vloeistoffen? Of wil je meer weten over de wetgeving? Stel je vraag dan aan een winkel waar ze e-liquids verkopen, zoals bijvoorbeeld Smokesmarter. Deze mensen weten er meestal alles vanaf.