Het perfecte kopje koffie ziet er voor iedereen weer anders uit. Waar je in ieder geval op kunt letten? Dat is de boonsoort! De ene koffieboon is namelijk heel anders dan de andere koffieboon. Wat zijn de verschillen waar je op kunt letten in je zoektocht naar de ideale koffiesmaak?

Branding van de koffieboon

De branding van de koffieboon speelt een belangrijke rol bij de uiteindelijke smaak. Alle koffiebonen worden vooraf gebrand: anders kunnen we de koffie niet drinken. Koffiebonen zijn er in verschillende brandingen te vinden – het is zaak om jouw favoriete smaak eruit te pikken. Het is namelijk absoluut een kwestie van smaak! Donkere branding maakt de koffie intenser en bitterder. Lichtere branding past het meest bij de moderne koffiestroming, waarbij wordt gezegd dat de natuurlijke smaken van de koffie meer naar boven komen. De koffie wordt minder bitter, maar wel iets zuurder. Het is aan jou om te bepalen wat je het lekkerst vindt!

Koffieboon: land van afkomst

Koffiebonen komen uit verschillende landen, over de hele wereld. In de verschillende gebieden krijgt de koffie steeds een iets andere smaak. Dit ligt bijvoorbeeld ook aan de hoogte waarop de koffie groeit. Neem nu de koffie van illy: de bonen groeien op grote hoogtes met ‘ijle’ lucht, wat de smaak definieert. Verder heeft het klimaat van een gebied invloed op de koffieboon. Zo zijn koffiesoorten uit Zuid-Amerika, zoals Brazilië, zacht van smaak. Je proeft tonen van chocolade en noten. Verder is koffie uit Afrika geliefd, uit Ethiopië bijvoorbeeld. Deze koffiesoorten staan juist weer bekend om de fruitige, zuurdere smaken. Daarnaast kun je ook koffie uit Azië drinken, met een meer kruidige smaak. Als je goed proeft, merk je zeker de verschillen op!

Espressobonen en koffiebonen

Zit er nu eigenlijk een verschil tussen zogenoemde espressobonen en koffiebonen? Nee, niet echt! Hoewel je misschien denkt dat dit het geval is, worden alle soorten koffie gezet van de koffieboon. Het verschil in de termen zit ‘m in de zetmethode: of je er bijvoorbeeld filterkoffie of espresso mee maakt. Wel zijn bepaalde koffiebonen net wat beter geschikt voor het maken van espresso’s: daarom zie je deze aanduiding op de verpakkingen staan. De branding speelt een rol, want espressobonen kennen vaak een donkerdere branding. Ook heb je voor espresso fijn gemalen koffiebonen nodig, terwijl voor filterkoffie bonen met een grovere maling volstaan. Maar beide varianten zijn in de oorsprong gewoon terug te leiden tot de koffieboon.

Verwerking van de koffieboon

Tot slot is er nog de verwerking van de koffieboon. Je kunt koffiebonen gewassen of ongewassen drinken. De gewassen koffieboon zijn we het meest gewend: dit drinken we meestal. Bij de ongewassen koffieboon blijft de koffiebes tijdens het drogen in de boon zitten: dit vormt het verschil. Het maakt dat de koffie zachter en zoeter kan gaan smaken. Het is het uitproberen waard!