Over de jaren heen heeft de klomp een bijzondere ontwikkeling meegemaakt. De traditionele houten schoenen, die over het algemeen toch worden geassocieerd met het plattelandsleven, komen steeds vaker terug in het straatbeeld. En met goed recht, want met de juiste outfit zijn het dé perfecte schoenen.

Een stukje geschiedenis

Klompen hebben een lange geschiedenis in Nederland en andere delen van Europa. Oorspronkelijk werden ze gedragen door arbeiders en boeren vanwege hun duurzaamheid en het gemak waarmee ze schoon te maken zijn. Dit komt doordat ze van hout gemaakt zijn, wat makkelijk schoon te maken. Daarnaast kan je makkelijk in en uit de klompen stappen waardoor het hele gebruiksvriendelijke schoenen zijn.

Crocs klompen

Als je er over nadenkt is het niet heel gek dat klompen de weg van het platteland naar de stad hebben gevonden. De schoenen gaan lang mee en zijn comfortabel door de pasvorm. Maar buiten dat allemaal is er een merk geweest dat ontzettend heeft bijgedragen aan de populariteit van klompen en dat is Crocs. Dit merk heeft de markt veroverd met haar lancering en is tegenwoordig niet meer weg te denken met haar klompen van kunststof. Iedereen kende vroeger wel het merk of iemand die een paar schoenen van Crocs had, of je er nou fan van was of niet.

Veelzijdige schoenen

Een andere reden voor de stijgende populariteit van klompen is hun enorme veelzijdigheid. Ze kunnen worden gedragen bij een casual outfit, zoals jeans en een T-shirt maar worden ook veel gedragen op de werkvloer. Vooral in ziekenhuizen en klinieken worden kunststoffen klompen veel gedragen. Er zijn weinig andere schoenen die zo comfortabel zijn voor een beroep waarin je veel moet staan. Zo kan je zelfs kiezen voor een speciale werkschoen editie, om er zeker van te zijn dat de klompen voldoen aan de eisen voor een werkschoen. Dus de volgende keer als je er over nadenkt om een unieke schoen te kopen, denk dan eens na over de traditionele klomp. Gelukkig heb je tegenwoordig meer keuzes om uit te kiezen dan alleen maar hout en kan je kunststoffen klompen met voering kopen die je voeten zelfs in de winter warm houden.

De rol van sociale media

Sociale media spelen een onmiskenbare rol in de heropleving van klompen. Influencers en mode-iconen hebben de klomp omarmd, waardoor deze traditionele schoen een plaats heeft gekregen in de spotlights. Instagram en Pinterest staan vol met inspirerende outfits die laten zien hoe klompen op een stijlvolle en moderne manier gedragen kunnen worden. Tegenwoordig zijn de schoenen in verschillende kleuren en met extra accessoires te bestellen, zodat ieder klomp weer een eigen statement piece is.