Noodverlichting kopen is een hele klus. Meestal gaat er eerst al een onderzoek aan vooraf om er achter te komen waar er in het gebouw noodverlichting geplaatst moeten worden en hoeveel noodverlichtingsarmaturen er dan nodig zijn. Maar met zo’n boodschappenlijstje alleen kom je er niet. 

Allereerst is het van belang om te weten welke soort noodverlichting je nodig hebt. Er zijn grofweg drie soorten. Vluchtwegaanduiding, ook wel vluchtrouteaanduiding, zijn rechthoekige lampen met een groen inlegvel erin. Hierop staat het bekende rennende mannetje met een pijl. Deze lampen wijzen mensen de weg naar de dichtstbijzijnde nooduitgang. Als je besluit vluchtrouteaanduiding te kopen, is het van belang om na te gaan of er inlegvellen worden meegeleverd. Wanneer dit niet het geval is, kun je pictogrammen vaak in dezelfde (web)winkel bestellen.

Het tweede type is vluchtwegverlichting. Deze lampen zorgen er simpelweg voor dat er bij een noodgeval genoeg zicht is op de vluchtroute en hebben geen pictogram. Tenslotte is er anti paniekverlichting. Deze lampen voorkomen paniek door overige ruimtes te verlichten, waardoor mensen moeiteloos naar de vluchtroute kunnen maneuvreren. Voor anti paniekverlichting en vluchtrouteverlichting worden dezelfde armaturen gebruikt.

Daarnaast is het van belang om na te gaan hoe je jouw noodlampen van stroom wilt voorzien. Er is decentrale en centrale noodverlichting. Decentrale noodverlichting wordt met een eigen batterij van stroom voorzien. Dit is makkelijker te installeren en vaak ook iets goedkoper. De batterij moet echter wel om de drie jaar vervangen worden. Centrale noodverlichting wordt voorzien van stroom door een centrale energiebron.

Tegenwoordig is LED noodverlichting de norm. LED noodverlichting is immers veel zuiniger en zal daarom geld besparen op de lange termijn. Vooral voor noodverlichting die permanent aanstaan.

Elektrototaalmarkt biedt een breed assortiment noodverlichting van bekende merken zoals Van Lien noodverlichting, Famostar en SLV. Vind jouw ideale vluchtwegverlichting of vluchtwegaanduiding in de webshop voor 16:30 uur en dan heb je de noodverlichting de volgende dag al in huis. Besteed je meer dan 150 euro, dan is de verzending helemaal gratis.