Heb je net je eerste wagen gekocht of wil je na lange tijd terug de baan op? Dan heb je een autoverzekering nodig. Maar hoe weet je nu precies welke verzekering het beste bij jou past? Hoe zoek je ze en op welke punten moet je vooral letten bij het afsluiten van een verzekering? In dit artikel geven wij jou een reeks tips die jou alvast – letterlijk en figuurlijk – op weg helpen. Laat je inspireren!

Kijk en vergelijk

Elke maatschappij die autoverzekeringen aanbiedt, heeft zijn eigen sterke punten. Vergelijk ze onderling en bepaal pas dan welke verzekering het meest geschikt is voor jou. Binnen één bepaalde verzekeringsmaatschappij kun je wellicht ook verschillende pakketten vinden. Stel jezelf de vraag: hoeveel premie betaal ik en wat krijg ik ervoor in de plaats? Bekijk vooral ook de kleine lettertjes en de addertjes in het gras. Overweeg goed eer je je handtekening plaatst.

Sterke punten van degelijke verzekeringsmaatschappijen

Er zijn om te beginnen drie punten waarop een verzekeringsmaatschappij kan scoren:

 • Je eigen risico is 0,00 €. Zo kom je nooit op het punt dat je plots zelf geld zal moeten ophoesten.
 • Je krijgt 24/24 uur en 7/7 dagen service en hulp als je in nood zit. Het moet je maar gebeuren om tijdens het weekend of op een feestdag bij een ongeluk betrokken te zijn.
 • Bij elke schade krijg je een vervangwagen. Niemand vraagt immers om plots zonder auto te vallen omwille van een ongeluk. Dan heb je onmiddellijk hulp nodig onder de vorm van eigen vervoer.

Kies het pakket dat bij jou past

Misschien ben jij een zondagsrijder en komt je wagen alleen in het weekend buiten. Maar je kunt evengoed een jong iemand zijn die elke dag heel sportief en actief achter het stuur zit. Jij weet dit het best van jezelf. Bespreek dit gerust met je verzekeringsmaatschappij. Zij hebben alle begrip en hebben veel ervaring met diverse types van chauffeurs. In functie van jouw situatie en wat jij verwacht van je verzekering, kies je bijvoorbeeld voor hulp bij:

 • schade aan andere partijen
 • hulp wanneer je schade aanricht
 • verhaalservice
 • explosie of brand
 • inbraak, diefstal, vandalisme
 • schade bij overstroming, hagel of storm. Dit wordt vaak ook ‘overmacht’ genoemd.
 • schade aan of door dieren
 • schade van je autoruiten
 • schade bij aanrijding

Neem gerust dit lijstje mee of hou het bij de hand als je op zoek gaat naar een verzekering voor je wagen.

Speel gerust in op concurrentie

De wereld van verzekeringen is een harde wereld. Er heerst veel concurrentie tussen de verschillende maatschappijen. Daar kun je handig gebruik van maken. Vraag bijvoorbeeld offertes op bij verschillende verzekeringen en telkens voor dezelfde punten waarvoor jij je wil laten verzekeren. Je merkt gauw dat de premies nogal eens ver uit elkaar liggen. Laat dit gerust weten aan de maatschappij waarvoor jij wil kiezen. Het helpt hen om zich toch concurrentieel op te stellen tegenover hun collega’s. En misschien win jij er wel een hele hoop geld mee.

Kijk naar de ervaring van anderen

Bij de keuze van een verzekering voor je auto helpt het ook wel om de ervaring van anderen te weten. Internet is een bron van informatie als het gaat over reviews en ervaringen. Of je hebt misschien wel een vriend of familielid die van een bepaalde verzekeringsmaatschappij heel tevreden is. Neem deze ervaringen gerust mee in je zoektocht. Ze zeggen niet altijd alles, maar zijn vaak toch een goede indicatie over hoe die verzekeringsmaatschappij werkt.