Wist jij dat er een perfecte indeling is voor je keuken, dat ervoor zorgt dat je minder heen en weer hoeft te lopen als je aan het koken bent, en waardoor je alles eenvoudig terug vindt? Wij laten je in dit artikel zien wat een goede indeling van je keuken is, zodat jij direct aan de slag kunt gaan!

Deel je keuken op in zones

Natuurlijk is iedere keuken anders, maar over het algemeen geldt dat je de keuken het beste op kunt delen in zones. Of je nou heel veel lades hebt, of juist veel kastjes of draaideuren; dat maakt allemaal niet uit. Het gaat er hierbij vooral om dat je geen ruimte verliest, dat het praktisch is en dat alles eenvoudig terug kunt vinden. De zones waarin jij je keuken op kunt delen zijn:

  • Voorbereiden
  • Voorraad
  • Koken
  • Opbergen
  • Wassen

Ruimte voor het bereiden van gerechten

In de zone voorbereiden kun je het beste alle snijplanken, mengkommen en het werkbestek opbergen. Zorg ervoor dat deze zone bij een werkblad van minimaal 90 centimeter breed geplaatst is, zodat je alle ruimte hebt om de gerechten voor te bereiden. Zorg er daarnaast ook voor dat er een vuilnisbak in de buurt staat, zodat je direct het afval hierin kunt gooien. Dit kan een gewone losse vuilnisbak zijn, maar bijvoorbeeld ook een afvalsysteem in het keukenkastje dat bij deze zone hoort.

De kookzone

In deze zone maak je natuurlijk al je gerechten klaar, en dus is het belangrijk dat je in deze zone je kookplaat en oven hebt, maar ook eventueel een magnetron, steamer, of slowcooker. Ook het kookbestek, de kruiden en ovenschalen en bakblikken berg je in deze zone op. Daarnaast is het handig in deze zone een keukenkastje te hebben voor de pannen. Dit kan ook een hoekkast met draai-element of een lade zijn. De pannen gebruik je het meeste, maar nemen ook de meeste ruimte in beslag. In een hoekkast kun je ze vaak beter kwijt. Heb je pannen die zo mooi zijn, dat ze gezien mogen worden, zoals de pannen van Le Creuset? Dan zou je ook nog kunnen overwegen hier een open kast voor te gebruiken.

Andere zones in de keuken

In de voorraad zone berg je alle spullen op die je tijdens het koken nodig hebt, en daarna weer terugplaatst. Denk bijvoorbeeld aan rijst, pasta, wraps, mie en olijfolie. Dit kan in een keukenkastje, maar beter nog in een lade. Op die manier kun je namelijk direct zien wat je nog hebt. Heb je een kleine keuken? Deze zone kan ook prima buiten de keuken geplaatst worden.

In de opbergzone vind je al je servies, je borden, schalen, glazen en mokken dus. Heb je voldoende bovenkastjes, dan kun je dit allemaal hier in kwijt. Heb je dit echter niet, dan is het ook een goed idee alle borden onder het werkblad op te bergen, en de glazen en mokken in een bovenkast. Heb je daarnaast nog ergens een kleiner kastje over, dan kun je daar mooi alle theedoeken, handdoeken en vaatdoeken in opbergen.

De laatste zone is de was-zone, en die spreekt natuurlijk voor zich. Hier vind je de afwasmachine en de gootsteen. Onder de gootsteen zit een keukenkastje waar je alle schoonmaakmiddelen in op kunt bergen. Je doet er hierbij goed aan alle artikelen die je niet vaak gebruikt achter te zetten, en de vaatwastabletten en de afwasmiddel vooraan.