Douglas hout – afkomstig van de Douglasspar – is dan nog wel niet zo populair als eikenhout, daar komt steeds meer verandering in. Het is namelijk een ontzettend veelzijdige houtsoort. Daarbij is het ook nog eens erg duurzaam en heeft het een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Geen wonder dus dat steeds meer mensen Douglas-hout kopen.

Douglas-hout en het milieu

Douglas-hout is over het algemeen afkomstig uit landen binnen Europa, zoals Duitsland en Frankrijk. Daarmee is de keuze voor deze houtsoort er één die in dat opzicht al goed voor het milieu is. Het gaat hier ook nog eens om snelgroeiende bomen, die in speciale productiebossen worden opgekweekt. Voor elke gekapte boom komt er weer nieuwe aanwas voor in de plaats. Zo blijft het aantal bomen dus gelijk en hoef je dus niet bang te zijn dat de natuur er schade van ondervindt.

Lange levensduur

Een andere reden om Douglas hout kopen is dat de kwaliteit hoog is. De duurzaamheidsklasse waarbinnen dit hout valt, bewijst dit al. Deze houtsoort is namelijk gekoppeld aan klasse 3-4. Dit betekent dat deze houtsoort een lange levensduur heeft, van circa 10-15 jaar. Het is daarmee duurzamer dan bijvoorbeeld onbehandeld grenen- of vurenhout. Om het hout extra te verduurzamen is het slim het om de paar jaar te voorzien van een laag olie, beits of verf. Op die manier maak je van de genoemde levensduur een minimale levensduur. Hoelang het Douglas-hout uiteindelijk goed blijft, heb je dus voor het grootste deel zelf in de hand.

Perfect hout voor buiten

Ook is Douglas-hout bijzonder geschikt voor toepassingen buitenshuis. Je kunt hierbij denken aan uiteenlopende mogelijkheden. Een tuinhuis, veranda, pergola, schutting of vlonder, het kan allemaal. Wat dacht je trouwens van tuinmeubelen? Een prachtige picknicktafel of loungebank onder een overkapping van Douglas-hout maken je tuin helemaal af. En terwijl de volwassenen genieten van een wijntje onder de terrasoverkapping, kunnen de kinderen zich uitleven in het speelparadijs gemaakt van Douglas-hout. Glijbanen, boomhutten en schommels zijn slechts enkele van de voorbeelden waar een handige Harry mee los kan gaan.

Prachtige uitstraling

Tot slot valt het karakter van Douglas-hout op. De oranjeachtige gloed die het bezit maakt dat het hout warm overkomt. Kleurvast is het echter niet. Het zal op redelijke termijn uiteindelijk grijs kleuren. Terwijl de één daar de voorkeur aan geeft, zijn er ook die het liefst zo lang mogelijk genieten van de originele kleur. In dat geval is het hout behandelen aan te raden. Dat kan bijvoorbeeld met een transparante beits.