Het liefst stap je ‘s avonds in bed en val je direct in slaap. Helaas is dit voor velen niet de dagelijkse realiteit. Veel mensen vallen lastig in slaap of hebben een te lage slaapkwaliteit. Dit terwijl slapen erg belangrijk is om goed te functioneren in het dagelijkse leven. Hieronder vind je wat tips die er voor gaan zorgen dat je straks beter slaapt.

1. Drink geen suikers of koffie voordat je gaat slapen

Het duurt gemiddeld vier tot zes uur voordat de cafeïne uit een kopje koffie uit je lichaam is verdwenen. Bij voorkeur drink je in de avond dus geen koffie, het zal er immers voor zorgen dat je lastiger in slaap valt. Cafeïne vermindert namelijk je vermoeidheid en het maakt je alerter, dit is precies wat je probeert te vermijden. Hetzelfde geldt enigszins voor suiker. Dit heeft te maken met het feit dat je voor een goede nachtrust een stabiele bloedsuikerspiegel nodig hebt. Het eten of drinken van producten met veel suiker in de avond, zorgt voor een snelle stijging in je bloedsuikerspiegel. Kortom, doe jezelf een plezier en vermijd koffie en suiker in de avond.

2. Vermijd schermtijd

Het is verstandig om schermtijd vlak voor het slapen te vermijden. Schermen – zoals die van je telefoon of je laptop – geven namelijk blauw licht af. Dit blauwe licht kan voor veel slaapproblemen zorgen, dit geldt ook wanneer je een speciale app hebt die de hoeveelheid doorgelaten blauwe licht vermindert. Al het blauwe licht zal je met een dergelijke app immers nooit elimineren. Je doet er dus goed aan om ten minste een uur voor het slapengaan niet meer naar schermen te kijken. Een goed alternatief is bijvoorbeeld het lezen van een boek.

3. Zorg dat je voldoende daglicht hebt gehad

Hoe snel je in slaap valt hangt voor een groot deel af van je biologische klok. Wanneer je door de dag heen voldoende daglicht tot je hebt genomen, zal je merken dat je in de avond beter kunt slapen. Dit heeft te maken met het slaaphormoon genaamd melatonine. Hoe meer daglicht je tot je hebt genomen in de middag, hoe meer melatonine je lichaam in de avond aanmaakt. Dit is wenselijk. Zorg dus – ook tijdens winterdagen – voor voldoende daglicht.

4. Ga op tijd naar bed

Het is wellicht een open deur, maar de tijd waarop je naar bed gaat kan een aanzienlijke invloed hebben op je slaapkwaliteit. Hierbij is het met name van belang dat je elke dag om ongeveer dezelfde tijd naar bed gaat. Door consistent te zijn met betrekking tot je bedtijd, zal je biologische klok weten waar het aan toe is. Zo zal je elke dag rond dezelfde tijd moe worden, waardoor je gemakkelijk in slaap valt. Hetzelfde geldt overigens voor opstaan. Sta zoveel mogelijk om dezelfde tijd op.