Hoe vind ik de beste laptop? De belangrijkste aandachtspunten lees je hier!

Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe laptop kunnen nog weleens verdrinken in het grote aanbod dat er vandaag de dag is. Qua merken, soorten en modellen laptops valt er echt enorm veel te kiezen. Dat kan het lastig maken om de voor jou perfecte laptop te vinden. Gelukkig kom je makkelijker tot een keuze als je weet waar je precies op moet letten tijdens je zoektocht. Met het stappenplan dat hieronder staat, heb je razendsnel een idee welke laptop(s) bij jou passen. Gebruik daarom onderstaande aandachtspunten om de beste laptop te vinden.

Het doel van gebruik van de laptop

Een belangrijke eerste vraag die je je moet stellen, en beantwoorden, is waarvoor je je laptop wilt gebruiken. Gebruik je hem puur privé om af en toe wat te surfen op internet, mails te versturen en je sociale media te bekijken? In dat geval is een basis laptop een slimme keuze. Er zijn gelukkig veel laptops verkrijgbaar die, hoewel ze niet super geavanceerd zijn, toch (ruim) voldoende presteren om aan jouw wensen tegemoet te komen. Wanneer je je laptop ook zakelijk wilt gebruiken, dan heb je vaak een beter en sneller model nodig. Dat geldt zeker wanneer je voor je werk veel zware programma’s moet draaien, met grafische software bezig bent of filmmateriaal maakt en/of opneemt. In dit soort functies, er zijn nog wel meer voorbeelden te noemen, kun je niet onder een goede interne geheugenopslag, de ook de zwaardere programma’s met gemak kan draaien.

Budget voor een laptop

Naast de prestaties en capaciteit van de laptop, dien je als koper goed te letten op het budget dat je te besteden hebt. De meeste laptops, ook de goede merken, bieden hun hardware cq. software aan om het jou als gebruiker gemakkelijk te maken. Maar laat je niet om de tuin leiden, want jouw werkgever moet dan in principe de laptop betalen. Het kan zijn dat een laptop die door je baas is afgegeven, per se op je werk moet blijven. Koop je zelf een laptop, als zzp’er of om thuis te gebruiken, dan is bepalend voor het budget dat je een laptop koopt die aan jouw eisen voldoet.

Specificaties van de laptop

Van groot belang zijn uiteraard ook de specificaties van je laptop. Het is slim om deze, voordat je een beslissing maakt welke laptop het wordt, goed te vergelijken. Aandachtspunten zijn er op dit vlak genoeg. Zo kun je denken aan de opslagcapaciteit van de laptop, de prestaties van het werkgeheugen, het soort chip en het type videokaart / grafisch kaart dat in de beoogde computer zit. Slim is om hiernaast ook reviews van klanten door te lezen. Zo leer je meer over het gebruiksgemak van de laptop, de batterijduur, de leesbaarheid van het scherm, et cetera.

De prijs van de laptop

Ten slotte is het slim om de prijs van de laptops goed in het vizier te houden. Heb je een keuze of selectie gemaakt, zorg er dan voor dat je op internet op zoek gaat naar een voordelige aanbieder. Vaak is het merk en model dat je wilt kopen altijd wel beschikbaar bij een voordelige én betrouwbare aanbieder of concurrent, die enkele tientjes korting biedt of gewoon standaard goedkoper is.