Honden zijn geweldige huisdieren. Ze zijn trouw, speels en nieuwsgierig. Ook zien we ze als energieke huisdieren, waar veel avontuur mee te beleven valt. Maar uiteraard hebben honden ook rust nodig! Het is belangrijk om als baasje te zorgen dat je hond goed kan uitrusten in huis. Dít zijn de beste tips.

Waarom is uitrusten en slapen zo belangrijk?

We willen je eerst een stukje uitleg geven. Misschien vraag je je af: waarom moeten honden zoveel uitrusten en slapen? Honden slapen heel wat uren per dag. Je kunt gemiddeld uitgaan van zo’n 14-16 uur slaap. Puppy’s en jonge honden slapen nog langer: wel 18-20 uur per dag. Ook oude honden slapen tot wel 18 uur per dag. Honden hebben slaap nodig om bij te komen en indrukken te verwerken. Ze sloven zich behoorlijk uit tijdens de uren dat ze wakker zijn: dat moet gecompenseerd worden. Zo moet een hond na een wandeling zeker drie uur rusten, het liefst in een mand of hondenbench. Om vervolgens weer fit te zijn!

Goede slaapplek voor de hond uitkiezen

Als baasje kun je bijdragen aan de rust van je hond, door een goede slaapplek in te richten. Veel honden slapen binnenshuis, in een hondenmand of -bench – zoals we hierboven al benoemden. Maar ook buiten kan een hond tot rust komen, in een hondenhok. Denk in ieder geval goed na over de precieze plek. Deze moet rustig zijn, en veilig aanvoelen voor de hond. Achterhaal of je hond graag bij jou in de buurt slaapt of juist een meer afgelegen plekje nodig heeft. Heb je een druk gezin? Dan is het slim om je hond in een afgezonderd hoekje te laten slapen, waar niet veel geluid of andere drukte is.

Comfortabele slaapplek inrichten

Uiteraard heeft je hond comfort nodig tijdens het slapen. Je wilt toch zelf ook het liefst in een lekker bed liggen? Nu is de hond niet zo veeleisend, maar je kunt zeker voor een zachte ondergrond kiezen. Een hondenmand is meestal al zacht. Slaapt je hond in een bench of hok? Leg er dan dekens of kussens in. En zorg dat de slaapplek groot genoeg is: je hond moet er languit in kunnen liggen.

Gevoel van een hol

Hoewel veel honden slapen op een hondenmand, hondenkussen of hondenbankje, is het eigenlijk nog wel beter om voor een hondenbench of hondenhok te kiezen. De reden? Hiermee geef je de hond een extra veilig ‘huisje’, omdat de afgesloten slaapplek het gevoel geeft dat de hond echt in een hol kruipt. De bench kun je afsluiten met een deken eroverheen.

Niet te warm, niet te koud en niet vochtig

De omgevingsfactoren spelen ook een rol bij de slaapplek van de hond. Je hond slaapt niet goed als het er te warm of juist te koud is. Zorg verder dat het droog is in het hok: een hond moet niet in een te vochtige omgeving slapen. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Tot slot: richt de slaapplek ook niet in op een tochtige plek.