Het coronavirus heeft vooral een impact op de horeca. Cafés en restaurants voelen de beperkingen die zijn opgelegd aan den lijve. Het betekent minder klanten en een ander verdienmodel zoals afhaal maaltijden. De toekomst is echter nog steeds onzeker door de nieuwe coronavariant.

Uitdaging voor ondernemers

Het is dus een uitdaging om nu een restaurant te starten. Met een goed concept en voldoende startkapitaal is het nog steeds mogelijk om een goede belegde boterham te verdienen. Ook in de huidige tijd zijn er genoeg mogelijkheden als je rekening houdt met de corona situatie. Het betekent dat je verschillende plannen hebt om de klanten te bereiken. Het liefst in het restaurant, maar ook het leveren van menu’s en het aanbieden van uitgebreide lunches. Het vergt de nodige flexibiliteit in ondernemen.

Investering betreft vooral inrichting en keuken

De meeste horecapanden worden gehuurd. In de meeste situaties dient er bij huur een borg betaald te worden van minimaal drie maanden. De investering is vooral de inrichting en de horecakeuken. De inrichting wordt geschat op zo’n 1000 euro per m2. Volgens een gemiddelde berekening heeft een restaurant per klant een ruimte nodig van 1,5 tot 2 m2. Voor wat betreft de keuken zijn er verschillende prijzen die alles te maken hebben met kwaliteit. Een schatting voor een modulair opgezette professionele keuken met een warme en koude keuken, koel- en vriesapparatuur, spoelkeuken en magazijn is snel 50.000 euro. Het loont de moeite om verschillende offertes te doen bijvoorbeeld bij de HorecagrootkeukenShop.

Verschillende soorten roestvast staal

Kies voor energiezuinige apparaten omdat de energienota’s elke maand binnenkomen. Horecakeukens zijn gefabriceerd van roestvast staal. Het materiaal kenmerkt zich door duurzaamheid, is gemakkelijk schoon te houden en heeft een beperkte warmtegeleiding. Roestvast staal is er in verschillende legeringen. De beste kwaliteit biedt de legering die zowel chroom als nikkel bevat. Ook de dikte van het materiaal bepaalt de levensduur. Roestvast staal is leverbaar met een dikte van 0.9 tot 1,5 millimeter. In 2020 zijn er bijna 7.500 nieuwe horeca ondernemers bijgekomen en zijn 4.740 horecazaken beëindigd. Ondanks de coronacrisis is het aantal horecabedrijven gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn het vooral restauranthouders die in 2020 een onderneming opstartte.