De kerstdagen staan bijna voor de deur en dat betekent: een kerstdiner organiseren. Alhoewel kerst draait om warmte en gezellig samenzijn, kan het organiseren van zo’n diner behoorlijk wat stress opleveren. Met deze tips wordt het kerstdiner ook voor jou ontspannen.

1. Planning

In het geval van een kerstdiner geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Maak daarom van tevoren een heldere, complete en concrete planning: wat wil je gaan maken, wat heb je daarvoor nodig, wanneer ga je het maken en hoeveel tijd gaat het je kosten?

2. Recepten

Zorg dat je tijdens het koken alle recepten bij de hand hebt. Waar je de recepten ook vandaan hebt; zorg dat je ze op papier hebt. Desnoods schrijf of print je de recepten uit. Dit geeft je namelijk een duidelijk overzicht en zorgt ervoor dat je je planning beter kunt volgen.

3. Boodschappen

Plan ook de boodschappen. Doe boodschappen die lang houdbaar zijn bijvoorbeeld al een week van tevoren tijdens de wekelijkse boodschappen. Het is dan minder druk in de supermarkt. De verse producten kun je op de dag zelf of een dag van tevoren halen. Zo hoef je niet in één keer alles te halen en ben je ervan verzekerd dat je alles hebt voordat de winkels voor de kerstdagen worden leeggeroofd. Je kunt de boodschappen ook bestellen en thuis laten bezorgen.

5. Materiaal

Zorg er tevens voor dat je alle benodigdheden voor je gerechten in huis hebt. Neem ook dat op in de planning. Bekijk van tevoren hoeveel pannen, potten, schaaltjes, borden en bestek je in huis hebt. Zorg ervoor dat je genoeg hebt om het hele kerstdiner mee door te komen zonder dat je tussendoor moet afwassen.

6. Hulp

Vraag om hulp! Dat is volkomen normaal. Vraag of een van je gasten je overdag alvast komt helpen met de voorbereidingen, vraag of de gasten zelf een kerst voorgerecht meebrengen of laat iemand voor de drank zorgen. Op die manier kun je zelf ook van het kerstfeest genieten (en het zal je gasten er niet minder door smaken).