Regelmatig komen we in situaties terecht waarin we voor onszelf op zouden moeten komen. Uit onzekerheid, angst of schaamte, doen we dit vaak niet – of in ieder geval te weinig. Heb jij ook moeite om voor jezelf op te komen? Assertiviteitscoach Björn Deusings deelt zijn tips!

  1. Neem een krachtige houding aan

Voor jezelf opkomen begint bij het aannemen van een krachtige houding: hoofd rechtop, schouders naar achteren. Het helpt je om zelfverzekerd over te komen en jezelf daardoor ook zelfverzekerd(er) te voelen.

  1. Blijf kalm als iemand je uitdaagt

Het is nooit prettig als iemand je pest, ongenuanceerd bekritiseerd of simpelweg uitdaagt. Schenk in zo’n situatie zo min mogelijk aandacht aan de acties van de ander, blijf rustig en houd zo de eer aan jezelf. Je zult zien dat je dit een ongekend zelfvertrouwen geeft. 

  1. Leer een authentieke mening uit te dragen

Het vergt enige oefening, maar je kunt leren om authentiek en open te zijn over hetgeen je denkt en voelt. Zodra je bedreven wordt in je mening uiten op een transparante manier, zullen mensen vaker geneigd zijn om te luisteren naar wat je te zeggen hebt.

  1. Wees doelbewust in je uitleg

Probeer jouw perspectief op een kalme manier aan de ander uit te leggen, vermijd beschuldigende taal en luister naar het antwoord van de ander. Probeer niet toe te geven aan de drang om in de verdediging te schieten, maar wees doelbewust. Alleen dan kun je een constructief gesprek voeren.

  1. Weet dat jouw gevoelens en acties van jou zijn

Besef je goed dat niemand je kan dwingen om iets te voelen of iets te doen wat je niet wilt. Niemand heeft het recht om jouw overtuigingen, ideeën, emoties en gedachten teniet te doen. En jij natuurlijk ook niet om dat bij anderen te doen.

  1. Oefening baart kunst

Om te blijven groeien, is veelvuldig oefenen essentieel. Dat kan natuurlijk in alledaagse situaties, maar ook tijdens een speciale assertiviteitstraining. In een veilige omgeving leer je er alles over je mening uiten, grenzen aangeven en confrontaties aangaan.