Wanneer je in de situatie zit dat je een advocaat nodig hebt, kan het soms lastig zijn om te bepalen welke soort advocaat je precies nodig hebt. Er zijn namelijk enorm veel soorten advocaten, van advocaten voor een echtscheiding tot een advocaat voor een zwarte lijst belastingdienst. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende advocaten en waarvoor je hen kunt inschakelen.

Welke heb jij nodig?

Er zijn een hele hoop verschillende advocaten. Om te erachter te komen welke soort advocaat jij nodig hebt, is het belangrijk om eerst naar de situatie te kijken. Wanneer je een onjuiste aangifte hebt gedaan bij de belastingdienst heb je een advocaat nodig die gespecialiseerd is in inkeerregeling. Een goed advocatenkantoor die je daarmee kan helpen is: FT-advocaten. Wanneer je bij een ongeluk schade hebt opgelopen is het verstandig om een letselschade advocaat in te schakelen. Voor elk recht zijn er verschillende soorten advocaten te vinden. De verschillende rechtsgebieden zijn:

1: Personen- familierecht
2: Letselschade
3: Erfrecht
4: Arbeidsrecht
5: Ontslagrecht
6: Strafrecht

Personen- familierecht

Dit rechtsgebied is erg belangrijk voor het Burgerlijk Recht in Nederland. Dit rechtsgebied is voor alle familiezaken en er zijn daarom een aantal verschillende advocaten waaruit je kunt kiezen. Je kiest bijvoorbeeld bij een echtscheiding een scheidingsadvocaat.

Letselschade

Wanneer je een ongeval hebt gehad en letsel hebt opgelopen heb je recht op een schadevergoeding. De kosten die daarbij gemaakt worden, worden door de verzekeraar van de verantwoordelijke partij vergoed wanneer die de aansprakelijkheid heeft erkend. De advocaten helpen jou dan bij het verzamelen van bewijs en zorgen voor de juiste schadevergoeding.

Erfrecht

Als je hulp nodig hebt bij een erfenis, kan een advocaat je daarbij helpen. Dit doet hij of zij door te helpen bij een conflict die is ontstaan na het overlijden, maar ook wanneer je erachter komt dat je geen erfenis hebt gehad wanneer je daar wel recht op had en wanneer de overledene met een flinke restschuld is overleden.

Arbeidsrecht

Wanneer je problemen ervaart op de werkvloer, omdat er bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan tussen jou en een collega of werkgever kun je het beste kiezen voor een arbeidsadvocaat. Het arbeidsrecht is een onderdeel van het sociaal recht, en wordt beïnvloed door de verschillende soorten wetgeving.

Ontslagrecht

Als je op een verkeerde manier bent ontslagen kun je ervoor kiezen om een advocaat in te schakelen die gespecialiseerd is in ontslagrecht.

Strafrecht

Wanneer je de wet overtreed pleeg je een misdrijf of overtreding. Bij een overtreding heb je over het algemeen geen advocaat nodig, maar wanneer je een misdrijf pleegt is het belangrijk dat je een goede advocaat inschakelt. Wanneer je veroordeeld wordt voor een misdrijf kan dat gevolgen hebben voor de rest van je leven. Een advocaat gaat altijd uit van jouw belangen en handelt hier ook naar. Wanneer je niet bent verzekerd of het geld niet hebt krijg je een pro deo advocaat aangewezen. Dit geldt ook wanneer je belastingfraude hebt gepleegd en de belastingdienst is hier achter gekomen. Bij dit soort misdrijven is het verstandig om direct contact te leggen met een goede advocaat.