Zorgeloos wonen begint bij je woning goed onderhouden. Maar hoe doe je dat als je een druk leven hebt en tijd tekort komt? We helpen je op weg. Met deze 5 tips benut je elke seconde van je dag en onderhoud je je huis zo snel en efficiënt mogelijk.

1. Besteed lastige klusjes uit

Cv-ketel-onderhoud, de dakgoot schoonmaken, de schoorsteen vegen: sommige klussen zijn nou eenmaal een vak apart. Die kun (of wil) je niet zelf doen. Schakel daarom op tijd hulp in: maak een afspraak met een specialist. Of abonneer je op een woondienst, zoals een dakgootservice of jaarlijks cv-onderhoud. Zo voorkom je dat achterstallig onderhoud voor vervelende problemen in huis kan zorgen. Denk aan een plotse brand door vuil in de schoorsteen. Of aan een lekkage door een verstopte dakgoot of kapotte cv-installatie.

2. Maak een onderhoudsplan

Met een onderhoudsplan hoef je nooit meer na te denken over welke klussen er dit jaar gedaan moeten worden en wanneer. Daardoor zie je ook nooit meer iets belangrijks over het hoofd. En dat geeft rust! Maak een spreadsheet op je computer en zet eerst alle grote én kleine onderhoudsklussen op een rij. Noteer hoe vaak deze gedaan moeten worden. Bereken vervolgens uit wat je budget is en bepaal wie de klus gaat doen. Wijs tot slot een uiterlijke datum toe aan elke klus en hou bij wat wel en niet gedaan is.

3. Dagelijks rondje opruimen

Wakker worden in een rommelig huis creëert alleen maar meer chaos en onrust. Daag jezelf daarom uit om elke avond voor het slapengaan een opruimrondje door het huis te maken. Dit hoeft echt geen uur te duren: stop vuile was in de mand, verzamel al het afval, leg spullen terug op hun plek en zet de vaatwasser aan. Door steeds kleine schoonmaakrondjes te doen, voorkom je dat je uiteindelijk een berg aan rommel moet opruimen (en daar veel meer tijd aan kwijt bent).

4. Pas de 60-seconden-regel toe

Met de 60-seconden-regel wordt het nooit meer een zooitje in huis. Deze regel houdt in dat je alles wat je binnen 60 seconden kunt doen ook meteen doet. Kom je thuis? Hang je jas op, zet je schoenen op hun plek en hang je sleutelbos aan het haakje. Bord leeg? Zet het meteen in de vaatwasser.

5. Ontspullen

Hoe minder spullen en tierelantijntjes, hoe makkelijker het is om het thuis opgeruimd en schoon te houden. Een verzameling kandelaars op de vensterbank vangt niet alleen veel stof: het neemt ook extra schoonmaaktijd in beslag. De oplossing: wees kritisch met wat je in huis haalt én kijk kritisch naar de voorwerpen die er al staan. Koop dingen niet omdat ze in de uitverkoop zijn, maar omdat je er echt blij van wordt. En als je spullen hebt waar je geen plezier meer aan beleeft, maak er dan een ander blij mee. Of doneer ze aan de plaatselijke kringloop.