Medische kosten, die maak je meestal niet voor je lol. Je gaat naar een dokter, ziekenhuis, tandarts of fysiotherapeut omdat het nodig is, niet omdat je het zo gezellig vindt. Als je dan na afloop ook nog eens een flinke rekening op de mat vindt, is dat extra vervelend. Zeker als het gaat om fysiotherapie hebben veel mensen daar ervaring mee, terwijl er ook genoeg mensen zijn die hier nog nooit een rekening voor hebben hoeven betalen. Waar komen deze grote verschillen eigenlijk vandaan?

Fysiotherapie zit niet in het basispakket

Sinds een aardige tijd heeft iedere Nederlander verplicht een ziektekostenverzekering. Deze basisverzekering is verplicht voor iedereen, waarbij kinderen onder de achttien jaar gratis via hun ouders zijn meeverzekerd.

De verzekering is er gekomen om de meest elementaire medische zorg voor iedereen toegankelijk te houden. Een bezoekje aan de huisarts, bijvoorbeeld, maar ook de kosten voor een ziekenhuisopname of vervoer per ambulance. Over deze kosten hoef je je dus nooit zorgen te maken, zij worden vergoed door de verzekering. De dekking van dit basispakket verandert ieder jaar een beetje, en wordt niet door de verzekeraars bepaald. Nee, het is de overheid die bepaalt wat er gedekt wordt en wat niet. En die dekking is altijd behoorlijk basic. Bewust, want zo blijft de verzekering voor iedereen betaalbaar. Dat betekent dat fysiotherapie maar ook de tandarts in vrijwel alle gevallen niet vanuit het basispakket wordt vergoed. Wil je hier wel gebruik van maken, maar niet bang hoeven te zijn om achteraf een rekening te ontvangen, dan kun je zelf een extra zorgverzekering afsluiten. Deze aanvullende verzekeringen zijn er echter in alle soorten en maten.

Let goed op de dekking!

Sluit je een aanvullende verzekering af die fysiotherapie wél vergoedt, dan betekent dat nog niet dat je je voortaan geen zorgen meer hoeft te maken om een eventuele rekening van de fysiotherapeut. De dekking is namelijk lang niet 100%, en behelst vaak maar een beperkt aantal behandelingen per jaar. Zelfs met een aanvullende verzekering kun je dus nog steeds een rekening op de mat vinden.

Kom je vaak bij de fysiotherapeut? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar de zorgverzekering met een zo hoog mogelijke dekking op dit gebied. Daardoor betaal je doorgaans ook wat meer premie dan je misschien gewend bent, maar kun je rekeningen voor een groot deel voorkomen. Er is echter vrijwel geen zorgverzekering te vinden die, zeker zonder specifieke medische indicatie, fysiotherapie onbeperkt vergoed, net zoals voor tandartskosten overigens vaak ook geldt. Het blijft dus een beetje oppassen geblazen, en goed in je polis kijken waar je precies recht op hebt.